Vroeger werden websites vanaf nul opgebouwd met behulp van code, veelal HTML. Al vele jaren vormen voor de meeste bedrijven content management systemen de norm. Sommige bedrijven, vooral grote organisaties, maken vaak gebruik van een custom CMS: een content management systeem dat exclusief voor hen is ontworpen. Zeer veel bedrijven maken echter gebruik van een bestaand CMS. Met een goed content management systeem kun je jouw website ontwerpen en beheren. Maar welk CMS moet je gebruiken? Wij nemen vier populaire systemen onder de loep.
WordPress
Een blog over CMS kan niet anders dan beginnen met WordPress. Als je bekend bent met een content management systemen, is de kans groot dat dit is met WordPress. WordPress is uitgegroeid tot het populairste en meest gebruikte CMS. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Men zegt wel eens: als je kunt werken met een tekstverwerker, kun je werken met WordPress.
Men zegt dat natuurlijk niet voor niets: WordPress is zeer eenvoudig. Voor de uitstraling van je website kun je kiezen uit een haast oneindig aantal templates die je kunt aanpassen. Ook kun je – als je over deze kennis beschikt – zelf een template ontwerpen, of anders laten ontwerpen. Het sterke punt van WordPress is de enorme hoeveelheid (gratis en betaalde) plugins waarmee je jouw website aan kunt passen, verbeteren of nieuwe functionaliteiten toe kunt voegen. Zo biedt WordPress bijvoorbeeld een uitstekende basis voor een SEO geoptimaliseerde site.
Wix
Wix is een CMS dat ideaal is voor beginners. Wix is iets minder uitgebreid dan WordPress, maar werkt wel (nog) visueler. Werkelijk iedereen kan een mooie website ontwerpen met de drag & drop structuur van Wix.
Wix biedt weliswaar niet zo veel plug-ins als WordPress, maar is hierin wel overzichtelijker. Het CMS denkt met je mee en biedt je tal van nuttige add-ons. Op alle gebieden, van design tot ingebouwde formulieren en SEO tools biedt Wix prima in-house oplossingen. Geavanceerde gebruikers lopen wellicht tegen beperkingen aan, maar qua gebruiksgemak voor beginners is Wix hele erg goed.
Joomla
Van origine de grote rivaal van WordPress. Wat is beter: WordPress of Joomla? Vraag het, en je zult ongeveer gelijk verdeelde meningen krijgen. Qua functionaliteiten ontlopen deze systemen elkaar weinig. Over het algemeen kun je stellen dat Joomla nog net iets meer mogelijkheden biedt dan zijn grootste concurrent. Omdat WordPress net iets gebruiksvriendelijker is, is Joomla ingehaald als populairste CMS. Wil je echter vrijwel onbegrensde mogelijkheden en vind je veiligheid van het grootste belang? Dan scoort Joomla het beste.
Drupal
Wil jij een CMS dat je naar hartenlust samen kunt stellen? Dan is Drupal wellicht de beste keuze voor jou. Drupal werkt modulair. Zo kun je bijna helemaal een CMS samenstellen dat precies kan en doet wat jij wil, zonder overbodige functionaliteiten. De mogelijke nadelen? Belangrijke add-ons zijn vaak betaald, waar die bij concurrenten meestal gratis zijn. Ook is Drupal in eerste instantie niet bijzonder intuïtief. Je zult even tijd nodig hebben om dit CMS te leren kennen. Ben je er eenmaal aan gewend, dan is het heerlijk om mee te werken.
0 Comments
Leave a comment