Google Ads helpen je om op te vallen. De concurrentie is anno nu groter dan ooit, waardoor de noodzaak om op te vallen bij potentiële klanten ook groter is. Het is de norm om te kiezen voor de ‘pay to play’ optie om de aandacht te trekken voor jouw producten en diensten. Dit gaan ten koste van organische berichten. Op social media sites zoals Facebook en Instagram zijn net iets meer dan 5% van de berichten op een organische wijze ontstaan.
‘Pay to play’ is dus belangrijk, maar sowieso ben je als bedrijf nergens zonder een goed marketingplan. Google Ads is een belangrijk onderdeel van click marketing. Wil je kliks scoren en niet gemist worden binnen de zoekresultaten van Google, dan maakt Google Ads dit mogelijk met behulp van een uitmuntende ad campagne.
Google AdWords in het kort
De kans dat je nog nooit Google hebt gebruikt is nihil. Dit is met afstand de nummer 1 zoekmachine van de wereld. Als je wel eens wat hebt opgezocht, zal het je vast zijn opgevallen dat er Google Ads (vroeger bekend als Google AdWords) staan weergegeven boven de resultaten van de zoekmachine. Google heeft zijn eigen advertentieplatform waarop allerlei bedrijven reclame kunnen maken. Dit zijn de eerste resultaten die je ziet, dus voor bedrijven is het interessant om gebruik te maken van dit platform. Je kunt hier bijvoorbeeld beknopt beschrijven welke producten of diensten je levert.
Naast de Google Ads boven de zoekresultaten, kunnen deze advertenties op diverse andere manieren weergegeven worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een banner op een andere website, een Google Maps ad, een mobiele reclame of een video advertentie op YouTube.
Bijkomend voordeel van het kiezen voor Google Ads, naast de vergrote zichtbaarheid, is dat dit platform gebruik maakt van een pay per click systeem. Als adverteerder ben je dus geen kosten kwijt zolang de advertentie geen kliks oplevert of als je een reclame nog niet geactiveerd hebt dan wel gedeactiveerd hebt. Alleen kliks zorgen voor kosten. Je betaalt dus in feite alleen als een ad effectief blijkt te zijn. Die hogere kosten lijken een nadeel, maar ze worden gedekt door de winst die deze ad campaign je kan opleveren. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat iedere euro die je spendeert je 8 euro oplevert. Toch zijn er nog altijd bedrijven die met vragen zitten rondom de kosten van Google Ads.
De vele voordelen van Google Ads
Het mooie aan Google Ads is dat je meteen ziet wat je ad campagne je oplevert. Je kunt makkelijk zaken aanpassen en advertenties optimaliseren, voor het gewenste effect. Bovendien kun je niet om Google heen. Tussen 60% en 80% van alle zoekresultaten in ons land vinden via Google plaats. De hoogst geplaatste links scoren het best en leveren de meeste kliks op. Er vinden miljarden digitale zoektochten plaats. De conversie ratio is hoog. Daarom zijn Google Ads ideaal om toe te voegen aan je marketing mix. De basics zijn simpel: verleid de (nieuwe) klant om te klikken met een interessant voorstel, bouw een goede landingspagina en ontdek welke producten of diensten het goed doen onder bezoekers. Je zult snel genoeg de positieve effecten van deze service van Google zelf ontdekken.
Wat moet je weten over de Google Ads kosten?
Veel bedrijven vragen zich hoeveel budget zijn moeten spenderen aan Google Ads. Een goede vraag, want je wilt natuurlijk wel dat een investering zichzelf terug betaalt. Het is daarom belangrijk dat je, voordat je aan een Google Ads campagne gaat beginnen, om te begrijpen hoe de prijs hiervan is opgebouwd. Google Ads zijn het meest effectief als je campagne zo geoptimaliseerd mogelijk is en er een link wordt gemaakt met relevante zoekwoorden. Pas als je de kosten snapt van de pay per click reclames, snap je hoe je het meeste uit deze advertenties kunt halen. Daarom vertellen we je hieronder meer over de kosten en hoe je hier het meeste uit kunt halen.
Hoeveel kosten Google Ads?
Een succesvolle PPC campagne kan je sales een enorme boost geven. Een goed voorbeeld hiervan is Amazon. Dit grote bedrijf kon onder meer zijn groei door maken dankzij het kopen van de beste Google Ads locaties. Dit kostte misschien wat, maar het leverde het bedrijf meer op. Google Ads kunnen een enorme bijdrage leveren aan je groei. Daarom is dit voor vele bedrijven een interessante optie. Bovendien is het een goede manier om te testen of een landingspagina in orde is, of dat de producten aantrekkelijk genoeg zijn voor klanten. Immers wil je niet alleen kliks, maar ook conversie.
Gelet op de kosten van Google Ads, is het belangrijk om te weten dat er verschillende factoren van invloed zijn op wat je uiteindelijk kwijt zal zijn als bedrijf. Er is dus geen direct, vast antwoord op de vraag ‘hoeveel kosten Google Ads?’. Het zal afhangen van hoe je de ads gebruikt, maar ook van de branche waarin je actief bent. Trachten we je een gemiddeld kostenplaatje te geven, dan komen je uit op $2.69. Je hebt hierbij zelf invloed op bijvoorbeeld de zoekwoorden die je hanteert. Er worden veilingen gehouden voor de zoekwoorden, waarbij je kunt zien wat concurrenten bereid zijn om te betalen. Voor jou de vraag: ben je bereid om meer te betalen?
Wat is de Google Ads veiling?
Hierboven vertelden we je al dat er een Google Ads veiling is. Deze veilig is bepalend als het gaat om de positie waarin je ad geplaatst wordt en de kosten die hieraan verbonden zijn. Wat je hiervoor biedt is overigens niet de enige bepalende factor, want ook de kwaliteit van je advertentie heeft invloed. Hoe hoger de kwaliteit is, hoe minder geld je hoeft te spenderen om hoog in de zoekresultaten te eindigen.
Hoeveel moet je spenderen aan Google Ads?
We vertelden je hierboven al dat uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat bedrijven gemiddeld $2.69 per klik kwijt zijn aan een Google Ad. Bij de wat kleinere bedrijven zie je lagere kosten, tussen de $1 en $2, terwijl bij de grotere bedrijven de kosten per klik hoger liggen. Het toont eens te meer aan dat meerdere factoren hier van invloed op zijn. Denk aan de branche waarin je actief bent, je producten of diensten en wat de trends van dit moment zijn.
De kosten van Google Ads zijn subjectief. Ook wat het je oplevert, hangt van meerdere factoren af. Vooral hoeveel je aan een klant kunt verdienen, zal bepalen of Google Ads interessant voor je zijn of niet. Begin daarom rustig aan met wat je spendeert hieraan. Zo kun je op je eigen tempo ontdekken wat je hier aan hebt en wat het je kan opleveren. Belangrijk is de ROI, de Return on Investment. Het mooie is bovendien dat je de ads kunt blijven aanpassen en optimaliseren, zodat het je meer oplevert.
Je kunt op de volgende zaken letten voordat je geld uitgeeft aan advertenties op Google:
• Zorg ten eerste er voor dat je kwalitatief goede ads maakt.
• Onderzoek wat de beste zoekwoorden zijn voor jouw bedrijf. Ontdek waar je klanten goed op reageren en waar binnen jouw branche veel op geklikt wordt.
• Optimaliseer je landingspagina’s en maak goed duidelijk waar klanten producten kunnen kopen of gebruik kunnen maken van je diensten. Conversie is het hogere doel.
• Hou de concurrentie in de gaten en bekijk hoe zij het aanpakken.
Wat is het perfecte budget voor Google Ads?
Een groot gedeelte van de winst van Google is gebaseerd op het succes van Google Ads. Het is niet voor niets dat ze dit onderdeel van hun zoekmachine steeds meer hebben uitgebreid, zodat meer en meer bedrijven hier gebruik van kunnen maken en de Google Ads kunnen aanpassen aan hun behoeften. Goede voorbeelden hiervan zijn de ingebouwde rekenmachine, waarmee je het budget voor je campagne zelf kunt bepalen. Er zijn zelfs features die je helpen om op kosten te besparen. Dit is een goede manier om te ontdekken of het verhogen van wat je spendeert een positief of een negatief effect zal hebben. Daarnaast worden er analyses gedaan met betrekking tot het aantal sales per maand, je winst en nog veel meer.
0 Comments
Leave a comment