De website van je bedrijf is je eigen plek op het wereldwijde web. Dit is jouw domein en het is compleet in je eigen handen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld je social media kanalen. Hier ben je gebonden aan de regels die gelden, terwijl je op je eigen website baas bent over welke content je plaatst. Ook de vormgeving is geheel in jouw handen. Jij hebt de controle.
De website van je bedrijf is, in een ideale wereld, de eerste en laatste plek die klanten bezoeken als ze aan het overwegen zijn om iets van je te kopen dan wel gebruik te maken van je diensten. Heb je bijvoorbeeld een zaak in de e-commerce branche, dan is dit de plek waar bestellingen geplaatst en afgehandeld worden. Daarom moet het voor (potentiële) klanten gemakkelijk zijn om jouw website te kunnen vinden. Een goede domeinnaam is hierbij van essentieel belang. Deze naam moet gemakkelijk te onthouden zijn, eenvoudig zijn om in te typen en simpel genoeg zijn om te delen. Daarom bekijken we hieronder hoe je de beste domeinnaam voor de site van jouw bedrijf kunt kiezen.
Wat is een domeinnaam?
Domeinnaam wordt gebruikt als beschrijving van de letters en andere tekens die je in de adresbalk van je browser typt om een website te vinden. Soms worden domeinnamen verward met een URL (Uniform Resource Locator), maar deze twee verschillen van elkaar. Neem bijvoorbeeld een URL zoals https://www.vi.nl/video, van de bekende voetbalwebsite Voetbal International. De URL is het gehele adres, maar is niet gelijk aan de domeinnaam. Laten we deze URL opdelen:
Https:// = protocol
Vi.nl = domein
/video = path
De combinatie van deze onderdelen samen is dus de URL. Dergelijke domeinnamen bestaan al sinds de jaren 80. Ze zijn een belangrijk fundament van het internet en ze maken inmiddels ook een dagelijks onderdeel uit van onze levens. Net als het internet zijn ook domeinnamen zich door blijven ontwikkelen. Dat biedt mogelijkheden voor jou en je bedrijf.
De naam van jouw bedrijf op het internet
Als het mogelijk is, is het een aanrader om te kiezen voor een domeinnaam die overeenkomt met de naam van je bedrijf. Dit is immers wat klanten van je verwachten en het maakt het gemakkelijker om je online te vinden. Dit garandeert ook een hogere positie in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Zelfs als iemand anders deze domeinnaam al bezit, loont het de moeite om deze naam over te kopen. Probeer daarom de domeinnaam altijd zo veel mogelijk af te stemmen op de naam van je onderneming.
Kort maar krachtig
Het is goed mogelijk dat je bedrijf een relatief lange naam heeft. Je kunt er voor kiezen om deze naam ook als domeinnaam te gebruiken, maar de praktijk leert ons dat langere domeinnamen geen goede keuze zijn. Als klant moet het je maar lukken om deze domeinnaam te onthouden, en bovendien is het een hoop typewerk. Dit soort kleine dingen kunnen bepalend zijn. Het kan mensen er zomaar toe doen besluiten om eens te kijken bij een concurrent. Bovendien is een typefout zo gemaakt, wat frustrerend is in de zoektocht naar jouw producten of diensten. Daarnaast wil je dat jouw bedrijf goed zichtbaar is met betrekking tot de SERP. Een kortere domeinnaam is daarom een aanrader. Dit is makkelijker te onthouden en eenvoudiger om te typen. Probeer ook streepjes en dergelijken in de domeinnaam te vermijden.
Let op de Top Level Domains
Met Top Level Domains, ook wel bekend als TLD, bedoelen we de extensies waarop een website eindigt. In Nederland is het vaak .nl, maar internationaal gezien kan het ook .com of .org zijn. Je kunt hier van alles plaatsen, zelfs .business of .info is mogelijk. Je kunt kiezen voor een standaard TLD, maar je kunt ook kiezen voor iets wat opvalt of wat beter aansluit op jouw bedrijf. Er zijn veel mogelijkheden, dus het is interessant om hier even over na te denken.
Hoe vind ik de beste domeinnaam?
Je bent bezig met het ontwikkelen van je website en alles gaat voortvarend, en je hebt ook al een domeinnaam in gedachten. Nu is er het volgende probleem: is je domeinnaam nog wel beschikbaar? Vaak zie je dat .com adressen al zijn opgekocht. Je kunt via website zoals Google Domains en Cloudflare bekijken welke domeinnamen nog open zijn, die je kunt gebruiken voor jouw bedrijf. Daarnaast kan een site zoals Domain Hacks je helpen om op een creatieve wijze een nieuwe domeinnaam voor je te verzinnen. Zo krijg je toch de domeinnaam die je wilt, maar dan met wat alternatieve spelling. Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat een domeinnaam voor de lange termijn mee moet gaan. Denk hier goed over na en neem de tijd om de perfecte domeinnaam te verzinnen. Sluit deze naam goed aan op je bedrijf, de producten die je verkoopt of de diensten die je levert. Dan zal ook jij en jouw bedrijf goed te vinden zijn voor (nieuwe) klanten.
0 Comments
Leave a comment