Je kunt nog zo’n goede tekst schrijven – als niemand hem leest, is alle moeite voor niets. Zoekmachine-optimalisatie of search engine optimization zorgt ervoor dat teksten bovenaan verschijnen in de resultaten van zoekopdrachten. Ooit was dat een kwestie van je tekst volgooien met trefwoorden, zodat je tekst wel makkelijk te indexeren was voor de software van de zoekmachines maar doorgaans slechter leesbaar werd voor menselijke bezoekers, doordat bepaalde zoekwoorden in zo ongeveer elke zin voorkwamen. Tegenwoordig moet en kan het gelukkig subtieler, zodat zowel de vindbaarheid in zoekmachines als de leesbaarheid erop vooruitgegaan zijn.
Een eerste voorwaarde daarvoor is dat je weet wie je doelgroep vormen, en welke zoekwoorden of zoekwoordcombinaties zij gebruiken. Wat typen je mogelijke lezers in als ze de informatie, het product of de dienst zoeken die jij aanbiedt op je website? Weet je de relevante zoekwoorden of combinaties van zoekwoorden die gebruikt worden, dan kun je die op de juiste manier inbouwen in je tekst.
Tip 1: één pagina per zoekwoord(combinatie)
Heb je uiteenlopende zoekwoorden die je bezoekers (zouden kunnen) gebruiken als ze naar jouw onderwerp zoeken, maak dan per categorie één webpagina. Stel, je hebt een beautysalon en bent gespecialiseerd in kunstnagels en in gezichtsverzorging, maak dan aparte pagina’s voor die twee behandelingen. Verschillende onderwerpen op een enkele pagina maakt het voor de zoekmachines moeilijk om te bepalen wat het hoofdonderwerp van de tekst is, waardoor hij lastiger te indexeren is.
Tip 2: gebruik je kop
De kop boven je tekst, welteverstaan, om je zoekwoord(en) in te zetten. Geef je zelf html-codes aan je tekst, gebruik voor deze kop dan <h1>. Elke pagina heeft maar één hoofdkop, gebruik om je tekst verder onder te verdelen geen <h1>-koppen maar <h2> en eventueel nog lagere niveaus. Zorg dat alle hoofdkoppen op je website uniek zijn en zorg dat ze de lezer duidelijk maken waar elke tekst over gaat.
Tip 3: geef je alinea’s de juiste lengte
Ook dit is een voorbeeld van hoe SEO je tekst prettiger leesbaar maakt voor de mensen die je website bezoeken. Maak alinea’s van ongeveer 80 tot 100 woorden. Dat brengt structuur aan in je tekst, en de witruimte zorgt voor wat lucht op je pagina. Een ellenlange lap tekst die maar doorgaat, nodigt niet uit tot lezen. Zeker niet op websites, die heel anders gelezen worden dan bijvoorbeeld een boek.
Tip 4: zoekwoorddichtheid
De zoekwoorddichtheid geeft aan hoe vaak je zoekwoord voorkomt op het totaal aantal woorden in je tekst. Ook in de lopende tekst zal je zoekwoord namelijk voorkomen. Maar overspoel je tekst er niet mee. Zoekmachines zullen dit interpreteren als een poging om de indexering te beïnvloeden en ‘bestraffen’ dit door de positie in de resultaten juist te verlagen. Zorg dat je zoekwoorddichtheid niet meer dan zo’n vijf procent bedraagt. In een stuk tekst van 100 woorden mag je zoekwoord dus ongeveer vijf keer voorkomen. De alinea die je nu leest, is iets meer dan 100 woorden lang en het woord ‘zoekwoord’ komt er vier keer in voor. Ben je dit woord al zat?
Tip 5: plaatsing van je zoekwoord
Waar zet je die zoekwoorden nu in je tekst? Vaak wordt geadviseerd je eerste zin te beginnen met het zoekwoord, en het nogmaals te gebruiken aan het eind van je tweede zin. Zorg er dan wel voor dat je je niet in rare bochten wringt om dat voor elkaar te krijgen; anders heb je je lezer al bij de eerste zin (of de tweede) weggejaagd. Je zoekwoord in de laatste zin nog eens laten terugkomen kan een mooie manier zijn om je tekst als het ware rond te maken. Als afsluiter breng je dan het belang van jouw informatie, product of dienst nog eens naar voren.
0 Comments
Leave a comment