Content marketing is een manier van adverteren waarbij geprobeerd wordt vertrouwen op te bouwen, in plaats van de mogelijke klant onder de neus te wrijven dat hij of zij beslist product X of dienst Y af moet nemen. Goede voorbeelden zijn klantenmagazines en zakelijke blogs. Omdat content marketing meer inhoud heeft dan een simpele reclame in de trant van ‘Koop product X! Beter dan andere merken!’, kan het uitdagend zijn deze te produceren. Ga je het er toch op wagen? Geen nood, wij helpen je verder.
Wie is je publiek?
Weet voor wie je schrijft. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over je potentiële lezers. Wie zijn het, wat lezen ze, welke kanalen gebruiken ze op internet, wat vinden ze van je product of dienst? Dit laatste kun je bijvoorbeeld achterhalen via sociale media en recensiesites. Maak een profiel voor elk type klant dat je hoopt aan te trekken.
Wat heb je te bieden?
Ken je product of de dienst die je aanbiedt. Welk probleem dat je mogelijke lezer heeft, los jij op? Waarom zou iemand van jouw dienst of product gebruik willen maken? Je gaat niet direct iets verkopen, daar is het immers content marketing voor. Maar je moet wel voor ogen hebben wat de aandacht van je lezer pakt en vasthoudt, en hoe je interesse wekt voor wat je te bieden hebt.
Wat zijn je ideeën?
Maak lijstjes met ideeën. Houd ze bij op de manier die je zelf handig vindt; op een kladblok, in je telefoon, op verschillend gekleurde memoblaadjes op de muur. Genereer gewoon ideeën zonder je te bekommeren om wat wel of niet goed is. Laat de invallen vrijelijk stromen! Je kunt later altijd nog dingen weggooien. Klaar? Gefeliciteerd, het moeilijkste deel is achter de rug. Vervolgens ga je je ideeën organiseren. Waarover wil je publiek lezen, met welke koppen kun je hun aandacht trekken, kun je dit onderwerp opsplitsen in kleinere subkoppen? Wat schrijven anderen over je onderwerp, en hoe? Werkt dat of kun jij er nog iets aan verbeteren? En kun je er video’s, foto’s, andere illustraties of tabellen aan toevoegen?
Schrijf!
Nu ga je schrijven. Dit lijkt misschien het moeilijkste deel. Het wordt makkelijker als je het schrijf- en het redactieproces uit elkaar haalt. Je begint met schrijven zonder je te bekommeren om de structuur, de spelfouten of andere beperkingen. Als je je gedachten op papier (of beeldscherm) hebt, kun je gaan redigeren. Wees je eigen proeflezer en schrap, verbeter, schuif en vul aan. Gebruik je vaktermen of cijfers? Controleer of je informatie klopt. Lees je tekst hardop. Laat hem een poosje rusten en kijk er dan nog eens naar. Met een verse blik zie je dingen die je niet opvallen als je al een uur aan een stuk bezig bent.
Natuurlijk valt er altijd nog iets te verbeteren. Schrijven is een dynamisch proces. Met een goede systematische aanpak kun je altijd wel weer verder en kom je nooit zonder ideeën te zitten. Je structuur helpt je steeds weer op pad met je volgende tekst.
0 Comments
Leave a comment